Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος, Συγγραφέας

varvogli.gr

Πώς Αλλάζοντας την Πάνα του Μωρού σου Αλλάζεις τη Ζωή σου!

Η ενσυνειδητότητα ή Mindfulness είναι ένας τρόπος ζωής που σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι στο παρόν και έτσι να είσαι πιο ήρεμη, πιο συγκεντρωμένη και πιο χαρούμενη.

Όταν ασκείς τεχνικές mindfulness βοηθάς τον εαυτό σου να νιώθει καλύτερα.

Εδώ θα σου πω τον τρόπο να βοηθήσεις και το μωρό σου με τεχνικές mindfulness, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι παραπάνω ή να ζοριστείς.

Κάνοντας αυτή την τεχνική mindfulness που θα σου πω μερικές φορές μέσα στη μέρα, τα οφέλη θα είναι:

  1. Θα νιώθεις πιο χαρούμενη
  2. Θα έχεις λιγότερο στρες
  3. Θα έχεις λιγότερο άγχος
  4. Θα έχεις μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σου
  5. Θα έχεις ένα πιο ήρεμο και χαρούμενο μωρό

Να τι χρειάζεται να κάνεις:

Κλειδί 1: Φρόντισε να είσαι ήρεμη την ώρα που αλλάζεις την πάνα

Τα μωρά έχουν ένα εσωτερικό «ραντάρ» και πιάνουν τη συναισθηματική διάθεση των γονιών τους στον αέρα. Έτσι, το μωρό σου μπορεί να καταλάβει αν έχεις τα νεύρα σου, αν είσαι λυπημένη ή αγχωμένη και να στρεσαριστεί και αυτό. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στη χαρούμενη και θυμωμένη γλώσσα σώματος. Το μωρό σου σε «διαβάζει» κάθε φορά που του αλλάζεις πάνα! Ο τρόπος με τον οποίο του μιλάς, το κοιτάς, το ακουμπάς και το φροντίζεις, όλα αυτά το μωρό τα αντιλαμβάνεται και επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Έτσι, πριν κάνεις την αλλαγή πάνας, πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα!

Όταν κάνεις αλλαγές πάνας με ενσυνειδητότητα, με mindfulness, να θυμάσαι ότι κάθε πράξη σου μετράει, κάθε μέρα μετράει και ότι κάθε αλλαγή πάνας είναι μία ακόμα ευκαιρία να αναπτύξεις δυνατό συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σου. Καθώς συγκεντρώνεσαι στη διαδικασία αυτή θα διαπιστώσεις ότι κι εσύ ηρεμείς αλλά και το μωρό είναι πιο ήσυχο και ικανοποιημένο.

Κλειδί 2: Βλεμματική επαφή και χαμόγελα

Κοίταξε το μωρό σου στα μάτια και χαμογέλασε του. Κράτησε το βλέμμα σου στο πρόσωπο του. με ενσυνειδητότητα κοίταξε το μωρό στα μάτια, νιώσε τον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα σας. Νιώσε την αγάπη να πλημμυρίζει την καρδιά σου.

Κλειδί 3: Χάδια και αγκαλιές την ώρα της αλλαγής πάνας

Μη νομίζεις ότι η αλλαγή πάνας είναι μία βαρετή και…. λιγάκι βρώμικη υπόθεση! Δέστο αλλιώς! Αξιοποίησε κάθε φορά που αλλάζεις πάνα στο μωρό σαν μία ακόμα ευκαιρία να το αγκαλιάσεις και να το φιλήσεις, γιατί έτσι δυναμώνεις τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας. Κάθε φορά που κρατάς το μωρό σου αγκαλιά ή το αγγίζεις, οι πληροφορίες που παίρνει από το δέρμα του πηγαίνουν στο νευρικό του σύστημα και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εξελισσόμενου εγκέφαλου του μωρού. Έτσι, όταν αγγίζεις, αγκαλιάζεις και φιλάς το μωρό σου, εκκρίνονται οι ορμόνες του συναισθηματικού δεσίματος, της σιγουριάς και της ασφάλειας. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί σωστά σωματικά και ψυχικά το μωράκι σου.

Κλειδί 4: Κάνε κάθε αλλαγή πάνας μία συμφωνία των αισθήσεων

Την ώρα που αλλάζεις πάνα είναι ευκαιρία να μιλάς στο μωρό σου ή να του τραγουδάς. Να του λες και να περιγράφεις τι κάνεις, να του βάζεις κρεμούλα και να του κάνεις μασαζάκι στα ποδαράκια του. Ακόμα και καθώς σκύβεις πάνω από το μωρό επιδρά θετικά επάνω του: το μωρό αναγνωρίζει τη δική σου προσωπική μυρωδιά, τις φερομόνες σου, που είναι σημαντική για το μωρό, γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια και όμορφα με την παρουσία σου.

Κλειδί 5: Παρηγόρησε το μωρό που κλαίει

Για μερικά μωρά η αλλαγή της πάνας είναι μία δυσάρεστη και στρεσογόνος εμπειρία. Δεν τους αρέσει να είναι ξαπλωμένα ανάσκελα και να τους κουνάνε τα πόδια. Τα μωρά αυτά στριφογυρίζουν, γκρινιάζουν, δε συνεργάζονται, ή αρχίζουν και κλαίνε. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και δες την κατάσταση από την πλευρά του μωρού: το μωρό ζορίζεται, δεν του αρέσει, αγχώνεται, ίσως πονάει… Δείξε κατανόηση! Μην κάνεις απότομες κινήσεις για να αλλάξεις την πάνα και να τελειώνεις! Αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα να ηρεμήσεις το μωρό σου. πήγαινε το πρόσωπό σου κοντά στο δικό του, μίλησε το, κάνε του μασάζ στην κοιλίτσα, φίλησε το και προσπάθησε να το ηρεμήσεις πρώτα. Μετά άλλαξε του την πάνα με απαλές κινήσεις.

Κατηγορίες:

Ask the experts, Parenting, Βρέφος, Μαμά,

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2023