της Τάνιας Μπαλαμά, Σεξολόγου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών, Συμβούλου σχέσεων και γάμου στη Θεσσαλονίκη.

Ένα άτομο λαμβάνει τη διάγνωση της Διαταραχής της Σεξουαλικής Αποστροφής όταν βιώνει  επίμονη ή επαναλαμβανόμενη ακραία αποστροφή και αποφυγή οποιασδήποτε (ή σχεδόν οποιασδήποτε) γεννητικής σεξουαλικής επαφής με ένα σεξουαλικό σύντροφο.

Η διαταραχή προκαλεί σημαντική δυσφορία στο άτομο ή διαπροσωπικές δυσκολίες. Η σεξουαλική αποστροφή μπορεί να ποικίλει από αισθήματα έλλειψης άνεσης, απέχθειας και αηδίας έως έναν παράλογο φόβο για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ακόμα και η σκέψη της σεξουαλικής επαφής μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος και πανικό. Ένα άτομο που βιώνει σεξουαλική αποστροφή επιδεικνύει φυσιολογικά συμπτώματα όπως ιδρώτα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ναυτία, ζαλάδα, τρέμουλο ή διάρροια ως συνέπεια του φόβου.


Η επιδημιολογία της διαταραχής σεξουαλικής αποστροφής δεν είναι γνωστή, αν κα θεωρείται αρκετά διαδεδομένη. Η κλινική εμπειρία υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τη διαταραχή αυτή πολύ συχνότερα από τους άνδρες.


Τα αίτια της διαταραχής της σεξουαλικής αποστροφής συνήθως περιλαμβάνουν εμπειρίες μέσα από τις οποίες το άτομο έμαθε να αντιδρά αρνητικά στη σεξουαλική αλληλεπίδραση (π.χ. ανατροφή σε αυστηρά θρησκευτικά και ηθικά περιβάλλοντα). Πολλές φορές η αποστροφή μπορεί να αποκτήθηκε τόσο νωρίς στη ζωή που το άτομο δεν είχε ευκαιρία να βιώσει φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο πριν αποκτήσει την αποστροφή. Άλλες φορές μπορεί η αποστροφή να αποκτήθηκε μετά την ανάπτυξη υγιών σεξουαλικών αλληλεπιδράσεων με σύντροφο. Τα ψυχοσεξουαλικά τραύματα και η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία είναι συχνές αιτίες της διαταραχής.


Η σεξουαλική αποστροφή σπάνια υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπευτική παρέμβαση.  Για τη θεραπεία συνήθως χρησιμοποιούνται γνωστικές και συμπεριφορικές τεχνικές, η συστηματική απευαισθητοποίηση και η ψυχοθεραπεία.

Το άτομο διδάσκεται τεχνικές χαλάρωσης μέσω των οποίων μαθαίνει να παραμένει ήρεμο ενώ αρχικά φαντάζεται –και στη συνέχεια βιώνει- την κατάσταση που του προκαλεί αποστροφή.

Για τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, οι σεξουαλικές καταστάσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε το άτομο να διατηρεί πλήρη έλεγχο στην πορεία της σταδιακής προσέγγισης των δραστηριοτήτων που προκαλούν  αποστροφή.

Τάνια Μπαλαμά, η σελίδα της στο facebook

Τάνια Μπαλαμά

Τάνια Μπαλαμά

Η Τάνια Μπαλαμά Είναι μέλος του Συνδέσμου Σεξολόγων της Δυτικής Αυστραλίας και από το 2011 διατηρεί γραφείο στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως Σεξολόγος και Σύμβουλος σχέσεων/γάμου.

emeral01
Συντάκτης

Δεν μπορείτε να κάνετε πλέον σχόλιο.

Pin It