της Δήμητρας Γούναρη, Parent Coach – Υποστήριξη και Ενδυνάμωση Γονέων

Η σειρά του Netflix είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Αυτό είναι κάτι που αναπαράγεται με υπενθυμίσεις, δημοσιογραφικά, τηλεοπτικά από επαγγελματίες και γονείς.

Αναπαράγεται και με έναν φόβο – προειδοποίηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα παιδιά που μπορεί να παρακολουθήσουν τη σειρά. Η σειρά είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικιας κάτω των 15 ετών.

Η σειρά όμως είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 15 ετών άρα και για ενήλικές. Θα προσέθετα η σειρά είναι κατάλληλη και ενδιαφέρουσα για γονείς.


Η σειρά θίγει με ένα άμεσο και γυμνό από στολίδια τρόπο, την σχέση μεταξύ πίεσης και απόδοσης (Ο Νόμος των Yerkes – Dodson)
.


Οι συμμετέχοντες/ουσες στο παιχνίδι παίζουν για να κερδίσουν λεφτά ενώ όσοι/ες δεν τα καταφέρουν σκοτώνονται. Όσο αυξάνεται η πίεση τόσο η απόδοση ανεβαίνει αλλά αν η πίεση ξεπεράσει ένα όριο τότε η απόδοση πέφτει ακόμα και σε πράγματα που μπορεί σε άλλες συνθήκες να φαίνοταν απλά.


Πόση πίεση ασκούμε στα παιδιά για τις επιδόσεις τους σε όλα τα επίπεδα μαθησιακά, κοινωνικά κτλ.;


Ποιο είναι το όριο αυτό στην μοναδική καμπύλη κάθε παιδιού που το στρες που προκαλείται σε εκείνο να έχει αντίθετες συνέπειες και όχι να το ενεργοποιεί;


Μπορούμε να σκεφτούμε στιγμές που η πίεση που ασκήθηκε στο παιδί ξεπέρασε αυτό το όριο; Με άλλα λόγια, μπλόκαρε και δεν το υποστήριξε;


Χρειάζεται αυτή η πίεση στην απόδοση; Υπάρχει άλλος τρόπος να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά μας;

Μήπως ορισμένες φορές στήνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε παρόμοια παιχνίδια μαζί τους; (Αν δεν διαβάσεις δε θα βγούμε βόλτα /δε θα σου πάρω δώρο / δε θα φας κάτι αγαπημένο).


Να μας προλάβω: Η στέρηση του παιχνιδιού δεν ταυτίζεται φυσικά με το θάνατο αλλά αποτελεί ένα ισχυρό μέσο πίεσης για τα παιδιά.


Άλλωστε όταν χρησιμοποιούμε αυτές τις στρατηγικές δεν προσπαθούμε να βρούμε το πιο ισχυρό μέσο πίεσης; Και ορισμένες φορές μάλιστα, το λέμε κι όλας: – Του είπα ότι μετά έχει παγωτό και να τον δεις πόσο γρήγορα έκανε τα μαθήματά του;


Είναι αυτή η σχέση που θέλουμε να έχουμε μαζί τους;


Θα προσέθετα και την δική μας προσωπική πιέση να είμαστε καλύτεροι γονείς.


Πως μπορεί το αυξημένο στρες ακόμα για ένα θετικό σκοπό να μας επηρρέασει σε βαθμό που να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.


Ποιο είναι το προσωπικό μας όριο σε αυτο που αποκαλούμε παραγωγικό στρες;


Και πως καταλαβαίνουμε ότι το ξεπερνάμε;


Η σειρά του Netflix είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Είναι όμως κατάλληλη για ενήλικες.


Ας παρακολουθήσουμε αυτό που θα απαγορεύσουμε. Ας συζητήσουμε με τους εφήβους που θα το δούμε μαζί αυτό τον προβληματισμό που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά.

Δήμητρα Γούναρη, η σελίδα της στο facebook.

Αφήστε ένα σχόλιο

Pin It