της Δήμητρας Γούναρη, Parent Coach – Υποστήριξη και Ενδυνάμωση Γονέων

 • Θέλει να μου τραβήξει την προσοχή μου!
 • Τα κάνει όλα γιατί ζητάει την προσοχή μου…
  Πάμε να δούμε λοιπόν λίγο καλύτερα τι συμβαίνει με αυτήν την προσοχή. Βγαίνουμε λοιπόν με έναν/μία φίλο/η μας για έναν καφέ να επικοινωνήσουμε κάτι που θέλουμε. Τι θα ήταν αυτό που θα μας έκανε να πούμε ότι λάβαμε την προσοχή που θέλαμε;
 • Να μας ακούσει
 • Να μας δώσει χώρο να εκφραστούμε
 • Να αισθανθούμε ότι μας ένιωσε και μας κατάλαβε
  Αυτή λοιπόν θα μπορούσε να είναι η προσοχή που δίνουμε στους ενήλικες φίλους μας και που θέλουμε κι εμείς.
  Έστω λοιπόν ότι θα βγούμε μία, δύο φορές και δε θα λάβουμε αυτή την προσοχή, υπάρχει περίπτωση να ξανακαλέσουμε αυτόν/αυτήν φίλο/η μας για να του επικοινωνήσουμε κάτι δικό μας; Μάλλον όχι!
  Όσο δεν δίνουμε αυτή την προσοχή στα παιδιά μας, εκείνα ζητάνε κι άλλο αυτό που δεν έχουν. Ευτυχώς για εμάς δεν είναι ο/η φίλος/η μας που απλώς θα μας προσπεράσει και δε θα μας ξαναπάρει τηλέφωνο. Κάνουν συνέχεια κλήσεις. Και όσο καλούν και δεν λαμβάνουν ανταπόκριση τόσο πιο άγαρμπα θα συμπεριφερθούν ώστε να μας δείξουν την προσοχή που χρειάζονται.
  Την ίδια στιγμή, εμάς η συμπεριφορά τους μας απωθεί και λέμε ότι δεν τους δίνουμε προσοχή γιατί αυτά δεν συμπεριφέρονται όπως επιθυμούμε…Κάποιος/α χρειάζεται να σπάσει τον κύκλο. Να προλάβει το τηλέφωνο που χτυπάει.
  Θυμάμαι σε μια συνεδρία με μία μητέρα, είχα χρησιμοποιήσει αυτή τη μεταφορά με τις κλήσεις τόσο πετυχημένα, που όταν ζοριζόταν η μητέρα να συνδεθεί με την κόρη της για κάποιο διάστημα μου έλεγε για πλάκα:
 • Περιμένω τώρα το τηλέφωνο! Πως μπορεί να είναι αυτές οι κλήσεις στην δική μας σχέση;
 • Με ποιο τρόπο δίνουμε αυτή την προσοχή στα παιδιά μας;
  – Πως μπορούμε να ακούσουμε τα παιδιά μας με προσοχή και εκείνα να καταλάβουν ότι τα αισθανόμαστε και τα καταλαβαίνουμε;
  – Τι χρειάζεται για να μην περιμένουμε καμία κλήση από εκείνα και να δώσουμε την προσοχή μας χωρίς ειδοποίηση.
  Έχω μία φίλη (με θέση ξεχωριστή στην καρδιά μου) που μου στέλνει κάποιες στιγμές μηνύματα αγάπης και υποστήριξης χωρίς να επικοινωνήσω.
 • Έτσι, πήρα να σε ακούσω. Να δω ότι είσαι ασφαλής.
  Βάλσαμο την αισθάνομαι αυτή την επικοινωνία. Ας φανταστούμε πως είναι για τα παιδιά…!

Δήμητρα Γούναρη, facebook

Κατηγορίες:

Ask the experts, Ψυχολογία,

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2023