από τον Κωνσταντίνο Ξηρομερίτη, Αγγειοχειρουργό, Διευθυντή Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

Η εμφάνιση των κιρσών είναι δυνατόν να εκδηλωθεί και από τις πρώτες εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης, αλλά πιθανότατα οι κιρσοί αυτοί προϋπήρχαν, ενδεχομένως σε αρχικό στάδιο και είχαν διαφύγει της ακριβούς διάγνωσης ή δεν είχαν τύχει της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί ένα αναλυτικό triplex φλεβών κάτω άκρων για διερεύνηση πιθανής παθολογίας της φλεβικής κυκλοφορίας και για τυχόν «εν υπνώσει» φλεβικούς κιρσούς.

Πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα υπόψιν ότι η εγκυμοσύνη επιβαρύνει πάντα μία προϋπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους προκαλεί. Η ακριβής αιτία που συμβαίνει κάτι τέτοιο έγκειται στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη επιβαρύνει γενικά τη φλεβική κυκλοφορία με την αύξηση του όγκου αίματος που κατά 80% αποθηκεύεται στα πόδια, οπότε αυξάνει η διάμετρος των φλεβών και αδυνατίζει αντίθετα το τοίχωμά τους λόγω της αύξησης της ποσότητας των οιστρογόνων που  κυκλοφορεί στο γυναικείο οργανισμό κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Συγχρόνως, το έμβρυο ασκεί πίεση στην πύελο, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Πολλές γυναίκες θέτουν συχνά το ερώτημα αν θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα τα παιδιά που επιθυμούν και μετά να θεραπεύσουν τη φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς τους, η απάντηση είναι άκρως διαφωτιστική: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα επιβαρυνθεί σίγουρα η κατάσταση της εγκύου οπότε είναι πολύ καλύτερο να έχει προηγηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και η ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια να ξεκινάει μία εγκυμοσύνη υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Σε καμία περίπτωση επομένως δε θα πρέπει να αφεθούν οι κιρσοί μέχρι να ολοκληρώσει η γυναίκα τον οικογενειακό της προγραμματισμό, γιατί αυτό ενδεχόμενα να τους επιβαρύνει σημαντικά και ταυτόχρονα να αυξηθεί αναίτια ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοφλεβίτιδας σε κάποια από τις επόμενες εγκυμοσύνες της, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της».

Στις μέρες μας, με το Ενδοφλέβιο Laser, η επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών είναι μία εξαιρετικά απλή, γρήγορη και εντελώς ανώδυνη διαδικασιά με άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

vasculartreatment.gr

Κωνσταντίνος N. Ξηρομερίτης

O Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης είναι Αγγειοχειρουργός, Συνεργάτης με τις ακόλουθες Κλινικές:
– Metropolitan General
– Υγεία
– Μητέρα
– Ιατρικό Ψυχικού
– Ρέα Μαιευτήριο
– Αθηναϊκή Mediclinic

emeral01
Author

Comments are closed.

Pin It