Μια νέα απλή εξέταση αίματος επιτρέπει την πιο ακριβή και ταχύτερη διάγνωση της προεκλαμψίας, μιας συνηθισμένης και δυνητικά θανατηφόρας επιπλοκής της εγκυμοσύνης.

Το τεστ, που μετρά το επίπεδο μιας ορμόνης ανάπτυξης του πλακούντα (PIGF) στο αίμα της εγκύου, κάνει διάγνωση της προεκλαμψίας κατά μέσο όρο δύο μέρες νωρίτερα σε σχέση με ό,τι σήμερα συμβαίνει, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση για τις γυναίκες, χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας στο μωρό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μαιευτικής Λούσι Τσάπελ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, μελέτησαν 1.035 έγκυες γυναίκες με πιθανή προεκλαμψία, οι οποίες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε το τεστ PGIF και η άλλη όχι.

Διαπιστώθηκε ότι σε όσες γυναίκες είχε γίνει το νέο τεστ, ο μέσος χρόνος διάγνωσης της προεκλαμψίας μειώθηκε από περίπου τέσσερις σε σχεδόν δύο μέρες, ενώ και το ποσοστό γυναικών με σοβαρές επιπλοκές πριν τον τοκετό (εκλαμψία, εγκεφαλικό, θάνατος μητέρας κ.α.) έπεσε από το 5% στο 4%. Το τεστ δεν επέφερε αλλαγές στην πιθανότητα επιπλοκών για το μωρό, ούτε την πιθανότητα να γεννηθεί πρόωρα ή να εισαχθεί αμέσως σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Πηγή, Φ/Α: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Pin It