Το τεστ της εγκυμοσύνης σας βγήκε θετικό, μόλις κάνατε και τον πρώτο σας υπέρηχο και… διπλά συγχαρητήρια, διότι η ευτυχία έρχεται εις διπλούν. Περιμένετε δίδυμα.  Χαρά εις διπλούν αλλά και άγχος εις διπλούν, καθώς οι πολύδυμες, όπως ονομάζονται οι κυήσεις άνω του ενός εμβρύου, χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Όπως επισημαίνει το προσωπικό της Mayo Clinic, εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε σε μια δίδυμη ή πολύδυμη κύηση είναι ότι πρέπει να φροντίζετε πολύ καλά τον εαυτό σας αλλά και τα μωρά σας.

Διάγνωση μιας δίδυμης εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες δίδυμες ή πολύδυμες εγκυμοσύνες ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια υπερηχογραφημάτων.

Μερικές φορές μια φαινομενικά φυσιολογική δίδυμη εγκυμοσύνη έχει αργότερα βρεθεί ότι έχει μόνο ένα μωρό. Αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο εξαφάνισης δίδυμων. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να είναι σπασμωδικό, απογοητευτικό και συγκεχυμένο. Συχνά, δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την απώλεια.

Τι σημαίνουν τα δίδυμα για τη μέλλουσα μητέρα

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε τα μωρά σας. Εάν κυοφορείτε δίδυμα θα πρέπει να περιμένετε:

Πιο συχνές εξετάσεις. Θα συνεννοηθείτε με τον γυναικολόγο σας για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη των μωρών σας, να παρακολουθείτε την υγεία σας, καθώς και πιθανά για σημάδια πρόωρου τοκετού. Μπορεί να χρειαστούν συχνά υπερηχογραφήματα ή άλλες εξετάσεις, ειδικά καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται.

Περισσότερο βάρος. Το σωστό βάρος μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των μωρών σας. Για την δίδυμη εγκυμοσύνη, η σύσταση είναι περίπου 17 έως 25 κιλά για γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί τυπικά να επιτευχθεί με την κατανάλωση επιπλέον 600 θερμίδων την ημέρα.

Προγραμματισμένος τοκετός. Εάν ο τοκετός δεν αρχίσει από μόνος του, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εισαγωγή στο μαιευτήριο ή και καισαρική τομή  σε μια  συγκεκριμένοη χρονική στιγμή μέσα  στο τρίτο τρίμηνο για να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά το τρίτο τρίμηνο.

Και επιπλοκές

Υγιή δίδυμα γεννιούνται καθημερινά. Είναι σημαντικό ,ωστόσο, να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, όπως:

Πρόωρος τοκετός. Όσο περισσότερα βρέφη κκυοφορείτε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να «φτάσετε» την εγκυμοσύνη σας έως το τέλος. Εάν έχετε σημάδια πρόωρου τοκετού, μπορεί να σας χορηγηθούν ενέσεις στεροειδούς φαρμάκου για να επιταχύνετε την ανάπτυξη των πνευμόνων των μωρών σας.

Διαβήτη κύησης. Εάν έχετε δίδυμη κύηση,  αντιμετωπίζετε επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσετε διαβήτη κύησης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία των μωρών σας. Ένας ενδοκρινολόγος και ένας διαιτολόγος μπορεούν να σας βοηθήσουν  να μάθετε να διαχειρίζεστε τα επίπεδ α σακχάρου στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Υψηλή πίεση του αίματος. Στις πολύδυμες κυήσεις, κινδυνεύετε να αναπτύξετε  διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τοκετός με καισαρική τομή. Για τα δίδυμα, ο αποκαλούμενος φυσιολογικός τοκετός είναι συχνά δυνατός αν το πρώτο μωρό βρίσκεται σε θέση με το κεφάλι  προς τα κάτω. Αν όχι, μπορεί να προταθεί καισαρική τομή.. Για τις κυήσεις με περισσότερα έμβρυα , η συνηθέστερη επιλογή είναι η καισαρική τομή

Δίδυμη-διπλή μετάγγιση. Με πανομοιότυπα δίδυμα (μονοζυγωτικά), είναι δυνατό να υπάρχει ένα αιμοφόρο αγγείο σε έναν κοινό πλακούντα να έχει ως αποτέλεσμα ένα μωρό να λαμβάνει υπερβολικό αίμα και το άλλο πολύ λίγο. Αυτή είναι μια σοβαρή επιπλοκή και για τα δύο μωρά.

Και φροντίδα εις διπλούν

Τα υγιή δίδυμα έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα άλλα νεογνά. Αλλά ίσως χρειαστεί περισσότερη ξεκούραση και υποστήριξη από ό,τι φανταστήκατε, ειδικά αν τα μωρά σας γεννιούνται πρόωρα ή χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα μετά τη γέννηση.

Σε κάθε περίπτωση πάρτε τον χρόνο σας με τα μωρά σας και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώσετε ότι το έχετε ανάγκη…

Πηγή: Mayo Clinic Staff

Αφήστε ένα σχόλιο

Pin It