Μάθετε πώς να συζητάτε το διαζύγιο με το παιδί σας σε οποιαδήποτε ηλικία με βάση την κατανόηση της κατάστασης και τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζωή του.

Το διαζύγιο αντιπροσωπεύει μια κομβική και συχνά τραυματική αλλαγή στον κόσμο ενός παιδιού – και από τη δική του οπτική γωνία, μια απώλεια της οικογένειας. Όταν τους ανακοινώνεται το διαζύγιο, πολλά παιδιά αισθάνονται θλίψη, θυμό και άγχος και ίσως δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς θα αλλάξει η ζωή τους. Η ηλικία του παιδιού επηρεάζει επίσης την αντίδρασή του στη νέα οικογενειακή δομή.

Η διαχείρηση ενός διαζυγίου όταν έχετε παιδιά απαιτεί να σκεφτείτε πώς το διαζύγιο μπορεί να τα επηρεάσει. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη του τι κατανοούν τα παιδιά στις διάφορες ηλικίες και πώς μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβασή τους μετά το διαζύγιο.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα μωρά: 18 μηνών

Αν και μπορεί να αποτελεί έκπληξη για κάποιους, ακόμη και τα μωρά επηρεάζονται από το διαζύγιο. Κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, τα μωρά μπορούν να νιώσουν την ένταση στο σπίτι (και μεταξύ των γονέων τους), αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν το λόγο πίσω από τη σύγκρουση. Αν η ένταση συνεχιστεί, τα μωρά μπορεί να γίνουν ευερέθιστα και προσκολλημένα, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε νέους ανθρώπους, και να έχουν συχνά συναισθηματικά ξεσπάσματα. Μπορεί επίσης να υποτροπιάσουν ή να παρουσιάσουν σημάδια αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Διευκόλυνση της μετάβασης μετά το διαζύγιο

Οι διαζευγμένοι γονείς μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση του μωρού τους μετά το διαζύγιο δημιουργώντας ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον. Τα μωρά χρειάζονται συνέπεια και ρουτίνα και τα παρηγορεί η οικειότητα. Ως εκ τούτου, είναι χρήσιμο να διατηρούνται οι συνήθεις καθημερινές ρουτίνες, ιδίως όσον αφορά τον ύπνο και τα γεύματα, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο. Παρέχετε στο παιδί σας τα αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα ασφαλείας και αφιερώστε επιπλέον χρόνο στο να το κρατάτε αγκαλιά και να του προσφέρετε σωματική παρηγοριά. Βασιστείτε σε φίλους και συγγενείς για βοήθεια και ξεκουραστείτε αρκετά, ώστε να είστε σε εγρήγορση όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα νήπια: 18 μηνών έως 3 ετών

Το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά και ψυχολογικά τα παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 3 ετών. Κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, ο κύριος δεσμός ενός παιδιού είναι με τους γονείς του, οπότε οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην οικογενειακή ζωή του μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή και να κατανοηθεί. Επιπλέον, τα νήπια είναι εγωκεντρικά και μπορεί να πιστεύουν ότι τα ίδια προκάλεσαν τον χωρισμό των γονιών τους. Συχνά κλαίνε και θέλουν περισσότερη προσοχή από το συνηθισμένο, παλινδρομούν και επιστρέφουν στο πιπίλισμα του αντίχειρα, αντιστέκονται στην εκπαίδευση στην τουαλέτα, αναπτύσσουν φόβο ότι τα εγκαταλείπουν ή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να κοιμηθούν μόνα τους τη νύχτα.

Διευκόλυνση της μετάβασης μετά το διαζύγιο

Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα στις ρουτίνες του παιδιού τους για να διευκολύνουν τη μετάβαση στη ζωή μετά το διαζύγιο. Εάν είναι δυνατόν, οι γονείς θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αναπτύξουν κανονικές, προβλέψιμες ρουτίνες που το παιδί τους μπορεί εύκολα να ακολουθήσει. Είναι επίσης σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και να του προσφέρετε επιπλέον προσοχή- ζητήστε από έμπιστους φίλους και συγγενείς να κάνουν το ίδιο. Συζητήστε τα συναισθήματα του παιδιού σας (αν είναι αρκετά μεγάλο για να μιλήσει), διαβάστε μαζί βιβλία και διαβεβαιώστε το ότι δεν είναι υπεύθυνο για το διαζύγιο.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας: 3 έως 6 ετών

Το διαζύγιο είναι μια έννοια που είναι δύσκολο να κατανοήσουν τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, κυρίως λόγω του τρομακτικού επιπέδου αβεβαιότητας που επιφέρει. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κατανοούν την έννοια του διαζυγίου και δεν θέλουν να χωρίσουν οι γονείς τους -όσο τεταμένο κι αν είναι το περιβάλλον του σπιτιού τους.

Όπως τα νήπια, έτσι και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να πιστεύουν ότι είναι τελικά υπεύθυνα για τον χωρισμό των γονιών τους. Μπορεί να βιώνουν αβέβαια συναισθήματα για το μέλλον, να κρατούν το θυμό τους παγιδευμένο μέσα τους, να έχουν δυσάρεστες σκέψεις ή ιδέες ή να ταλαιπωρούνται από εφιάλτες.

Διευκόλυνση της μετάβασης μετά το διαζύγιο

Για να βοηθήσουν τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών να διευκολύνουν τη μετάβαση μετά το διαζύγιο, οι γονείς θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα διαμορφώσουν τη συμπεριφορά και τη στάση που θέλουν να δουν στα παιδιά τους.

Οι γονείς θα πρέπει να χειρίζονται το διαζύγιο με ανοιχτό και θετικό τρόπο, αν είναι δυνατόν, καθώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα αντανακλούν τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές των γονέων τους. Πιθανότατα θα θέλουν να μιλήσουν με κάποιον και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, και μπορεί να ανταποκριθούν καλά σε βιβλία σχετικά με το θέμα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει επίσης να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να βλέπουν τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια (αυτόν με τον οποίο δεν ζουν μαζί) σε τακτική βάση. Ορίστε ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων και τηρήστε το με συνέπεια.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά: 6 έως 11 ετών

Το διαζύγιο μπορεί να αφήσει παιδιά σχολικής ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών να παλεύουν με συναισθήματα εγκατάλειψης. Τα μικρότερα παιδιά -συγκεκριμένα ηλικίας 5 έως 8 ετών- μπορεί να μην κατανοούν την έννοια και να αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα χωρίζουν. Μπορεί να ανησυχούν ότι θα χάσουν έναν από τους γονείς τους και να φαντασιώνονται ότι οι γονείς τους θα τα ξαναβρούν. Μάλιστα, συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να “σώσουν” το γάμο των γονιών τους.

Τα παιδιά από 8 έως 11 ετών μπορεί να κατηγορήσουν τον έναν γονέα για τον χωρισμό και να ευθυγραμμιστούν με τον “καλό” γονέα έναντι του “κακού”. Μπορεί να κατηγορούν τους γονείς τους ότι είναι κακοί ή εγωιστές, εκφράζοντας το θυμό τους με διάφορους τρόπους: τσακώνονται με τους συμμαθητές τους, ξεσπούν εναντίον του κόσμου ή γίνονται ανήσυχα, αποτραβηγμένα ή καταθλιπτικά. Για ορισμένα παιδιά, οι συνέπειες του διαζυγίου εκδηλώνονται σωματικά – σκεφτείτε στομαχικές διαταραχές ή πονοκεφάλους λόγω άγχους, καθώς και επινοημένα συμπτώματα για να μείνουν στο σπίτι από το σχολείο.

Διευκόλυνση της μετάβασης μετά το διαζύγιο

Οι διαζευγμένοι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα παιδιά τους να μην αισθάνονται εγκαταλελειμμένα, δημιουργώντας αξιόπιστα συνεπείς ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο μαζί.

Τα παιδιά του δημοτικού μπορεί να νιώσουν ακραία απώλεια και απόρριψη κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, αλλά οι γονείς μπορούν να αποκαταστήσουν την αίσθηση αυτοεκτίμησης και ασφάλειας του παιδιού τους. Για αρχή, κάθε γονέας θα πρέπει να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί, παροτρύνοντάς το να ανοιχτεί για τα συναισθήματά του. Διαβεβαιώστε τα ότι κανένας από τους δύο γονείς δεν θα τα εγκαταλείψει και επαναλάβετε ότι το διαζύγιο δεν είναι δικό τους λάθος. (Ομοίως, οι γονείς δεν θα πρέπει να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τον χωρισμό, αλλά να εξηγούν ότι ήταν μια κοινή απόφαση). Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων, καθώς τα παιδιά ευδοκιμούν στην προβλεψιμότητα – ιδίως σε περιόδους αναταραχής.

Τέλος, ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχολείται με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που του αρέσουν (το σχολείο, οι φιλίες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την ηλικία). Βοηθήστε τα να αναζωπυρώσουν την αυτοεκτίμησή τους και ενθαρρύνετέ τα να απευθύνονται στους άλλους αντί να αποσύρονται από τον κόσμο.

Parents, divorcesource.com- Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής- Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος

Τελευταία ενημέρωση: 2 Απριλίου, 2024

Ετικέτες:

,