Πρέπει ή δεν πρέπει να ξυπνάτε το νεογέννητο αγγελούδι σας για να το ταΐσετε, εδικά τη νύχτα; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν πρέπει να ξυπνήσετε το νεογέννητο για γάλα, εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος του αλλά και από τη γενικότερη κατάστασή του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, τα περισσότερα νεογνά χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους. Έτσι, μέχρι το νεογέννητο να ανακτήσει το χαμένο βάρος – συνήθως εντός μιας εβδομάδας μετά τη γέννηση – είναι σημαντικό να το ταΐζετε συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να ξυπνάτε το μωρό σας για μια σίτιση, ειδικά αν κοιμάται για περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Μόλις το νεογέννητό σας σταθεροποιηθεί σε συγκεκριμένο βάρος, για το οποίο θα σας συμβουλεύσει ο παιδίατρός σας, θα μπορείτε να τον ή την περιμένετε να ξυπνήσει.

Τα περισσότερα νεογνά χρειάζονται 8 έως 12 φορές σίτιση ημερησίως, δηλαδή μια σίτιση κάθε δύο έως τρεις ώρες. Μπορεί το ξύπνημα ενός μωρού από τον ύπνο να μην ακούγεται πολύ καλή ιδέα, η συχνή σίτιση, ωστόσο, είναι σημαντική για λόγους όπως:

Το κλάμα είναι μια καθυστερημένη ένδειξη πείνας. Όσο πιο έγκαιρα ξεκινάτε κάθε σίτιση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πρέπει να ηρεμήσετε ένα μωρό που φωνάζει. Αναζητήστε πρώιμα σημάδια πείνας, όπως ανησυχία, κινητικότητα στο σώμα αλλά και κινήσεις χειλιών.

Η συχνή σίτιση υποστηρίζει τον πρώιμο θηλασμό. Εάν θηλάζετε, η συχνή σίτιση θα σας βοηθήσει να διευκολύνετε την παροχή γάλακτος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πρόωρα μωρά συχνά έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Μπορεί επίσης να μην δείχνουν αξιόπιστα προειδοποιητικά σημάδια πείνας μέχρι να μεγαλώσουν. Αν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή ανησυχείτε για τα πρότυπα διατροφής ή το βάρος του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για πιο συγκεκριμένες συστάσεις.

Πηγή:  Mayo Clinic

emeral01
Συντάκτης

Δεν μπορείτε να κάνετε πλέον σχόλιο.

Pin It