Δρ. Στυλιανός Κογεώργος

Μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου, όταν η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα ή το έμβρυο είναι αυξημένη. Παραδείγματα κύησης υψηλού κινδύνου αποτελούν η δίδυμος κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση της μητέρας, καθώς και άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως η επαπειλούμενη αποβολή ή ο επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός.

Μια κύηση υψηλού κινδύνου απαιτεί εξειδικευμένη και συστηματική παρακολούθηση, με περισσότερες επισκέψεις και ελέγχους από μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, καθώς και ειδικές εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση της κύησης υψηλού κινδύνου είναι κεντρικής σημασίας, καθώς μας επιτρέπει να προσφέρουμε ασφάλεια στη μητέρα ή το ζευγάρι, προγραμματίζοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Η συστηματικότητα στη διενέργεια των εξετάσεων του προληπτικού ελέγχου και την τήρηση των οδηγιών του ιατρού είναι πολύ σημαντικά για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση υψηλού κινδύνου.

Πότε μια εγκυμοσύνη ορίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου;

Ο ορισμός μιας εγκυμοσύνης ως κύηση υψηλού κινδύνου εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες θεωρούνται μέτριου κινδύνου, όπως για παράδειγμα η ηλικία της μητέρας (κάτω των 17 ή άνω των 35 ετών ), οι ανωμαλίες των οργάνων της πυέλου ή το κάπνισμα. Αντιθέτως, άλλοι παράγοντες όπως η πολύδυμη κύηση (λόγω υψηλής πιθανότητας πρόωρου τοκετού) και οι περιγεννητικές λοιμώξεις είναι οι συχνότεροι λόγοι για τη διάγνωση της κύησης υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου, συνυπάρχουν περισσότεροι από έναν παράγοντες.

Συνοπτικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν μια εγκυμοσύνη, ώστε να χαρακτηριστεί ως κύηση υψηλού κινδύνου είναι:

 1. Το μαιευτικό ιστορικό της μητέρας
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
  • Ιστορικό εμβρύων / νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες
  • Κληρονομικά νοσήματα
  • Διαταραχές ή προβλήματα του εμβρύου
  • Μεγάλος αριθμός τοκετών – Πολυτοκία
 2. Παθήσεις που εμφανίστηκαν στην εγκυμοσύνη
 • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
 • Υπέρταση ή προεκλαμψία
 • Περιγεννητικές λοιμώξεις όπως τοξόπλασμα, ερυθρά και κυτταρομεγαλοϊός
 • Αιμορραγία ή αποκόλληση πλακούντα
 • Διαταραχές ή προβλήματα του εμβρύου
 • Προβλήματα του Rhesus
 1. Ατομικό ιατρικό ιστορικό της μητέρας

Αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου

Μέσα από τον προγεννητικό έλεγχο, τις εξειδικευμένες εξετάσεις και τη συμβουλευτική, και ανάλογα με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο ιατρός καταρτίζει ένα πλάνο αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης. Το πλάνο συνήθως περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης ή περιοδικά, πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη μητέρα και συχνότερες ιατρικές επισκέψεις. Συμπληρωματικά, ο ιατρός μπορεί να συστήσει επίσκεψη σε ειδικευμένο με την πάθηση που έχει εντοπιστεί ιατρό, ώστε η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθείται συνδυαστικά.

Τοκετός και κύηση υψηλού κινδύνου

Μια κύηση υψηλού κινδύνου δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταλήξει σε ένα τοκετό μέσω καισαρικής τομής. Ανάλογα με τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και την πορεία της υγείας της μέλλουσας μητέρας, είναι δυνατός ο φυσιολογικός τοκετός. Ωστόσο, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επιπλοκών κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, η πιθανότητα μιας καισαρικής τομής είναι πάντοτε υπαρκτή στις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Η συμβολή του ιατρού

Ο Δρ Στυλιανός Κογεώργος υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μιας κύησης υψηλού κινδύνου, για μια ασφαλή και ήρεμη εγκυμοσύνη και τοκετό. Μέσω της εξειδίκευσης του σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, καθώς είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών MSc στην «Παθολογία της Κύησης», ο Δρ Στυλιανός Κογεώργος προσφέρει ουσιαστική ιατρική βοήθεια και συμβουλή σε γυναίκες ή ζευγάρια που βιώνουν μια κύηση υψηλού κινδύνου.

Στυλιανός Κογεώργος
Στυλιανός Κογεώργος

Δρ. Στυλιανός Κογεώργος

Ο Δρ. Στυλιανός Κογεώργος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών MSc στην «Παθολογία της Κύησης» (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), έχει ειδικευτεί στη διάγνωση, στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων της κύησης, αντιμετωπίζοντας με ασφάλεια τις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Από kogeorgos.gr

emeral01
Συντάκτης

Δεν μπορείτε να κάνετε πλέον σχόλιο.

Pin It