Η εξωσωματική γονιμοποίηση, που ονομάζεται επίσης IVF, είναι μια σύνθετη σειρά διαδικασιών που μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Είναι μια θεραπεία για την υπογονιμότητα, μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο προσπαθειών για τα περισσότερα ζευγάρια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της μεταβίβασης γενετικών προβλημάτων σε ένα παιδί.

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ώριμα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται από σπέρμα σε εργαστήριο. Στη συνέχεια γίνεται μια διαδικασία για την τοποθέτηση ενός ή περισσότερων από τα γονιμοποιημένα ωάρια, που ονομάζονται έμβρυα, σε μια μήτρα, όπου αναπτύσσονται τα μωρά. Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Μερικές φορές τα βήματα αυτά χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος θεραπείας γονιμότητας που περιλαμβάνει τον χειρισμό ωαρίων ή εμβρύων και σπέρματος. Μαζί, αυτή η ομάδα θεραπειών ονομάζεται τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα ωάρια και το σπέρμα του ζευγαριού. Ή μπορεί να περιλαμβάνει ωάρια, σπέρμα ή έμβρυα από γνωστό ή άγνωστο δότη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας φορέας κύησης – κάποια που έχει ένα έμβρυο εμφυτευμένο στη μήτρα.

Οι πιθανότητές σας να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό με τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία σας και η αιτία της υπογονιμότητας. Επιπλέον, η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει διαδικασίες που μπορεί να είναι χρονοβόρες, δαπανηρές και επεμβατικές. Εάν τοποθετηθούν περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη με περισσότερα από ένα μωρά. Αυτό ονομάζεται πολλαπλή εγκυμοσύνη.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, ο γυναικολόγος σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η εξωσωματική γονιμοποίηση, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και αν είναι κατάλληλη για εσάς.

mayoclinic


Baby Mag April 2024

Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου, 2023