Δρ. Ευρυδίκη Ζαφειρίου, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Σύμβουλος Γονέων και Εκπαιδευτικών

Αφού γνωρίσαμε τι είναι η κορτιζόλη κ πώς απειλεί το μωρό, ας δούμε τώρα τι είναι η ωκυτοκίνη και πώς το βοηθάει.

Η ωκυτοκίνη (oxytocin) είναι γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης, του δεσμού ή της προσκόλλησης. Είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται όταν νιώθουμε αγάπη, ασφάλεια, συναισθηματική ζεστασιά και θαλπωρή. Είναι στην καρδιά της ανθρώπινης ανάπτυξης και είναι αυτή που μας επιτρέπει να είμαστε λειτουργικοί, υγιείς και να “ανθίζουμε” σε κάθε επίπεδο! Είναι τόσο ζωτική για την υγιή μας ανάπτυξη, όσο η κορτιζόλη για την επιβίωσή μας!

Η ωκυτοκίνη μας κάνει να νιώθουμε καλά, μας χαλαρώνει και μας επιτρέπει να εκπληρώσουμε διάφορες σημαντικές λειτουργίες, για παράδειγμα μάθησης. Ως ενήλικες, συνήθως τη βιώνουμε μέσα από την εκούσια αγκαλιά, την επαφή με άτομα που αγαπάμε, την προσφορά και λήψη φροντίδας, το μασάζ, και άλλα.

Στα μωρά, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται μέσω της επαφής με τους φροντιστές τους. Η υψηλότερη έκκρισή της παρατηρείται μετά την σωματική επαφή του μωρού με τη μαμά ή τον μπαμπά, ειδικά με γυμνό δέρμα (skin-to-skin), τον θηλασμό και το άμεσο παιχνίδι.

Συχνή και σταθερή έκκριση ωκυτοκίνης σε βάθος χρόνου έχει μαγικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Όχι μόνο συντελεί στην ανάπτυξη ενός γερού δεσμού με τους φροντιστές, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του μωρού, αλλά επιτρέπει και τη νευρολογική ανάπτυξη των τμημάτων του εγκεφάλου:

✔της ομιλίας
✔της επίλυσης προβλημάτων
✔της προσοχής και συγκέντρωσης
✔της μνήμης
✔των εκτελεστικών λειτουργιών

Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναλύσουμε την αλληλεπίδραση κορτιζόλης και ωκυτοκίνης, θα συζητήσουμε αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών και θα δούμε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προάγουν τη βέλτιστη ανάπτυξη του μωρού τους.

? www.ezafeiriou.com
? contactme@ezafeiriou.com

Δρ. Ευρυδίκη Ζαφειρίου

Η Ευρυδίκη Ζαφειρίου είναι διδάκτωρ εκπαιδευτικής ψυχολογίας (Applied Doctorate in Educational Psychology) από το πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών Child Studies (ΜΑ) του Kings College London της Αγγλίας. Το αρχικό της πτυχίο είναι από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Pin It