Όμως υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά: μερικές φορές οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το σεξ. Η συχνότητα είναι, ευτυχώς, εξαιρετικά χαμηλή και αντιπροσωπεύει το 0,6% όλων των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από τη σωματική καταπόνηση της σεξουαλικής δραστηριότητας ή από συνταγογραφούμενα φάρμακα (φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, για παράδειγμα) ή από παράνομα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη – ή και από τα δύο.

Ο κίνδυνος οποιουδήποτε αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι υψηλότερος καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Μια ιατροδικαστική μεταθανάτια μελέτη από τη Γερμανία για 32.000 αιφνίδιους θανάτους σε μια περίοδο 33 ετών διαπίστωσε ότι το 0,2% των περιπτώσεων συνέβη κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ο αιφνίδιος θάνατος συνέβη κυρίως σε άνδρες (μέση ηλικία 59 ετών) και η συχνότερη αιτία ήταν η καρδιακή προσβολή, γνωστή και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μελέτες για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και τη σεξουαλική δραστηριότητα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν παρόμοια ευρήματα.

Όχι μόνο οι μεσήλικες άνδρες

Πρόσφατα, ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους μεσήλικες άνδρες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Cardiology, διερεύνησε τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε 6.847 περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στο κέντρο καρδιακής παθολογίας του St George’s μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Αυγούστου 2020.

Από αυτές, 17 (0,2%) συνέβησαν είτε κατά τη διάρκεια είτε εντός μίας ώρας από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η μέση (μέση) ηλικία θανάτου ήταν τα 38 έτη και το 35% των περιπτώσεων συνέβη σε γυναίκες, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτοί οι θάνατοι συνήθως δεν προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές, όπως παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους άνδρες. Στις μισές από τις περιπτώσεις (53 τοις εκατό), η καρδιά βρέθηκε δομικά φυσιολογική και αιτία θανάτου ήταν ένας αιφνίδιος ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που ονομάζεται σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου ή SADS.

Η διατομή της αορτής ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία (12 τοις εκατό). Αυτό συμβαίνει όταν τα στρώματα στο τοίχωμα της μεγάλης αρτηρίας από την καρδιά που τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα σχίζονται και το αίμα ρέει μεταξύ των στρωμάτων με αποτέλεσμα να διογκώνεται και να σκάει.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονταν σε δομικές ανωμαλίες, όπως η μυοκαρδιοπάθεια (μια ασθένεια του καρδιακού μυός που δυσκολεύει την καρδιά να αντλήσει αίμα προς το υπόλοιπο σώμα), ή από μια σπάνια ομάδα γενετικών καταστάσεων που είναι γνωστές ως καναλοπάθειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δίαυλοι ιόντων που αφήνουν το νάτριο και το κάλιο να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα κύτταρα του καρδιακού μυός δεν λειτουργούν σωστά. Η αλλαγή στο νάτριο και το κάλιο στα κύτταρα μπορεί να μεταβάλει το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του καρδιακού μυός και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χτυπάει.

Η αλλοίωση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκαλέσει έλλειψη οξυγόνου (ισχαιμία του μυοκαρδίου) και να οδηγήσει σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, όπου η καρδιά σταματά να χτυπά.

Αυτή η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε άτομα κάτω των 50 ετών οφείλεται κυρίως σε σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου ή σε μυοκαρδιοπάθειες.

Οι νεότεροι ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από τον καρδιολόγο τους σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η χαμηλή συχνότητα θανάτου σε αυτές τις μελέτες υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός – ακόμη και σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις

Science Alert


Από τον David C Gaze, Λέκτορα Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, Λονδίνο.


Δάφνη Ζουνίγκα

“Ο πλανήτης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μας στηρίζει, και εμείς διαπράττουμε συνεχώς εγκλήματα κατά της φύσης”

— Δάφνη Ζουνίγκα, Αμερικανίδα ηθοποιός

Baby Mag April 2024

Κατηγορίες:

Sex & Σχέσεις, Υγεία,

Τελευταία ενημέρωση: 1 Απριλίου, 2024